ORTODONȚIE

Ortodonţia

este ramura stomatologiei dedicată tratamentului dizarmoniilor dento-maxilare: alinierea incorecta a arcadelor dentare (maxilar – mandibula in ocluzie) și/sau poziționarea incorectă a dinților în arcade (dinți inghesuiți, strâmbi, spațiati).

Prin tratamentul ortodontic realizat cu ajutorul aparatului dentar se asigură:

-alinierea maxilarelor în ocluzie;
-pozitionarea corectă a dinților în arcadele dentare;
-eliminarea factorilor generatori al altor afecțiuni dentare: caria dentară, boala parodontală;
-creșterea nivelului de încredere în propria persoană;
-eliminarea imperfecțiunilor în vorbire;
-îmbunătațirea imaginii personale in general.
Ce este un aparat dentar?
Un aparat dentar sau aparat ortodontic este un dispozitiv stomatologic cu ajutorul caruia medicul ortodont poate trata anomaliile dento-maxilare. In conceptia populara , ortodontia este confundata in mod eronat cu strictul proces al “indreptarii dintilor”. In realitate, domeniul este mult mai complex .

Consultaţie aparat dentar
La ce trebuie sa te astepti? Consulatie
Examinarea dentara a pacientului
In cadrul primei consultatii veti primi mai multe informatii legate de ortodontie si de ceea ce implica un tratament ortodontic pentru a putea alege impreuna cu medicul ortodont ceea ce vi se potriveste mai bine.
Tot in cadrul primei consultatii se va face o examinare initiala si vi se vor prezenta diferite variante de tratament, urmand ca un plan de tratament potrivit pentru fiecare pacient in parte sa se stabileasca dupa o analiza amanuntita a unor fotografii ale dintilor, radiografii ( radiografie panoramica care arata imaginea tuturor dintilor si teleradiografie de profil care ofera informatii referitoare la oasele maxilare) si modele de studiu realizate in urma amprentelor dentare pe care le va lua medicul ortodont.
Ai alte intrebari?
Intreaba-ne orice legat de preocuparile tale referitoare la tratament. In acest fel vom putea elabora un plan de tratament care sa raspunda tuturor nevoilor tale.

Planul de tratament ortodontic
Datele adunate la prima consultatie (istoric dentar, modele de studiu, fotografii, radiografii) sunt analizate si in urma rezultatelor obtinute se stabileste planul de tratament care sa raspunda tuturor nevoilor dumneavostra.
In acesta sedinta vi se va explica planul de tratament si vi se vor prezenta mijloacele prin care putem ajunge la obiectivele propuse (aparate mobile, fixe sau alte dispozitive ajutatoare in functie de fiecare caz in parte)
De obicei vi se vor prezenta cateva variante de tratament in functie de obiectivele pe care ni le propunem sa le obtinem. Daca va decideti sa urmati tratamentul ortodontic urmeaza fazele de mai jos.
Aplicarea aparatului ortodontic
Aceasta sedinta dureaza aproximativ 60 -90 minute in cazul aparatelor fixe si 30 minute in cazul celor mobile. Sedinta va fi programata in asa fel incat sa se potriveasca orarului dumneavoastra. Atat in ceea ce priveste aparatele fixe sau mobile, dupa aplicarea lor vi se vor da indicatii despre modul de purtare, reguli de igiena si alte reguli care trebuie respectate pe parcursul tratamentului.
De fiecare data cand veti avea nelamuriri puteti consulta siteul nostru sau puteti sa sunati la cabinet.

Consultatiile periodice

Pe parcursul tratamentului la intervale de 4-6 saptamani este foarte important sa va prezentati la controalele periodice pentru ca aparatul sa fie activat si sa apara deplasarile dentare dorite. Anumite etape de tratament pot necesita control la intervale mai mici de timp. Urmatorul control va fi stabilit in asa fel incat sa se potriveasca programului dumneavostra.
Respectarea controalelor periodice este esentiala pentru ca tratamentul sa se desfasoare in conditii bune si sa nu se prelungeasca in timp.
Este important ca in cazul in care apar accidente cum ar fi dezlipirea unui braket, deteriorarea unor elemente ale aparatului etc sa sunati imediat la cabinet si sa stabiliti o programare pentru remedierea evetualelor probleme.

Faza de contentie

Reprezinta faza de dupa indepartarea aparatului ortodontic care are rolul de mentinere si stabilizare a rezultatelor obtinute in urma tratamentului. Pentru aceasta faza de foloseste un aparat numit retainer care poate fi mobil sau fix. Rolul lui este de a impiedica dintii sa se intoarca la pozitia lor initiala. Retainerul se poarta un anumit numar de ore pe zi, o anumita perioada de timp. Aceste reguli si durata lui de purtare va vor fi explicate de medicul ortodont.
In acesta perioada de contentie osul si fibrele care sustin dintii in os se vor reorganiza in jurul dintilor acum aliniati pentru a le stabiliza aceasta noua pozitie. Aparatul de contentie nu va interfera cu viata ta sociala!!!
In cazul in care se utilizeaza retainere mobile acestea pot fi indepartate si aplicate de catre pacient, iar in cazul retainer-lor fixe –o mica sarma lipita pe fata interna a dintilor-acestea nu sunt vizibile atunci cand vorbiti sau zambiti.
Ca si in perioada activa a tratamentului ortodontic asigurarea unei igiene corecte este esentiala. Retainer-ul trebuie si el igienizat si in cadrul sedintei de aplicare a acestuia vi se vor explica cele mai potrivite metode de ingrijire in functie de tipul de retainer pe care il veti folosi.
Aparatul de contentie nu trebuie activat dar este necesar sa va prezentati la sedinte de control la interval de cateva luni pentru a mentine sub observatie rezulatele obtinute. Este esential sa urmati cu strictete recomandarile privind timpul de purtare a retainer-ului pentru a putea stabiliza rezultatul tratamentului dumneavoastra.

Vizitele posttratament

Pe perioada de purtare a aparatului de contentie trebuie sa veniti la cabinet pentru control –initial la 2 luni si ulterior mai rar (de 2 ori pe an) pentru a urmari daca aparatul de contentie se adapteaza corect sau daca cel fix nu s-a dezlipit.

Sunt prea mare pentru a purta aparat ortodontic ?
Nimic mai fals! Nu exista o limita de varsta pentru ca pacientii adulti sa poata beneficia de tratament ortodontic. Literatura de specialitate este plina de cazuri de pacienti varstnici tratati cu succes. Cum este posibil? Odata ce medicul specialist s-a asigurat ca esti apt/a pentru a purta aparat ortodontic, miscarea dentara poate fi initiata si se face cu succes, indiferent de varsta ta.

La ce vârstă se poate pune?
Cel mai bine este ca tratamentul ortodontic să înceapă în copilărie, pentru a îndrepta dantura de lapte. Însă aparatul dentar poate fi pus şi în adolescenţă sau chiar după vârsta de 20 de ani, chiar până la 50 de ani, pentru că dinţii pot fi mişcaţi uşor în alveolele gingivale pe toată durata vieţii şi, deci, poziţia lor poate fi modificată. Vârsta este o condiţie mai puţin importantă în demersul de fixare a unui aparat dentar decât integritatea danturii. În cele mai multe cazuri, este indicat să nu lipsească niciun dinte, deoarece, în caz contrar, există riscul formării unor spaţii prea mari. De asemenea, este important ca starea osului din jurul dinţilor să fie foarte bună.

La ce mai foloseste un aparat dentar?
Cel mai frecvent se opteaza pentru un aparat dentar in cazul pacientilor cu dinti prea inghesuiti sau prea spatiati. Insa aparatul dentar poate fi folosit si atunci cand dorim inserarea unui implant dentar ( implant dentar) si nu exista suficient loc in acest sens, sau cand dorim relizarea unei punti dentare si avem nevoie de a corecta pozitia dintilor existenti pentru a obtine o proteza finala mai buna.

Cate feluri de aparat dentar exista?
In linii mari, aparatele dentare pot fi fixe sau mobile. Cele fixe variaza semnificativ in functie de materialul din care sunt confectionate, de la metal aparate metalice pana la aparate din safir ( transparente).

Diferentele intre aparatele dentare
Care sunt diferentele intre aparatele dentare invizibile, linguale si aparatele dentare clasice

Aparat dentar invizibil, lingual Aparat dentar clasic
Bracket-urile sunt cimentate pe partea din interior a dinţilor, risc scazut de afectare a smaltului si de apariţie a cariilor Bracket-urile sunt cimentate pe partea din exterior a dinţilor
Scheletul metalic al aparatului este invizibil, Scheletul metalic al aparatului este vizibil
Bracket-urile se realizează  personalizat, fiecare dinte având formă anatomica unică în zona linguala – scanare computerizata Bracket-urile sunt prefabricate şi standardizate – forma relativ uniformă pentru majoritatea suprafeţelor dentare (zona vestibulara)
Aparatul este indicat copiilor peste 12 ani, adolescenţilor  si adultilor Bracket-urile standard sunt potrivite pentru orice dimensiuni dentare sau oricărui tip de muşcătura
Pentru aplicarea aparatelor dentare linguale, medicii ortodonti au nevoie de specializare si acreditare Toţi medicii ortodonţi sunt instruiţi pentru aplicarea aparatelor fixe standard
Costuri mai mari Costuri mai mici
Controale necesare la 4 săptămâni Controale necesare  la 6 săptămâni
Perioada totală de tratament mai mica Perioada totală de tratament mai mare

Sunt necesare reguli speciale de igienă?
După fixarea unui aparat dentar, trebuie acordată o atenţie sporită igienei orale. În componentele metalice ale aparatului pot rămâne particule alimentare care pun în pericol sănătatea danturii. De aceea, specialiştii recomandă folosirea unor periuţe şi unor paste de dinţi speciale, dar şi utilizarea cu atenţie a aţei dentare. În plus, specialiştii recomandă, cel puţin în primele luni după fixarea aparatului, consumul unor alimente moi, care nu solicită prea mult dantura, şi limitarea alimentelor dulci sau acidulate.

Aparat dentar fix
Aparatele dentare fixe sunt cele mai populare tipuri de aparate, fiind preferate atat de medicul ortodont cat si de pacienti, aparate ce rezolva numeroase probleme ortodontice (muscatura defectuoasa, dinti strambi etc). Aparatul dentar fix este compus din bracket-uri, butoni, arcuri, inele, sarme, ligaturi. Bracket-urile sunt placutele fixate pe dinti cu un adeziv special si pot fi confectionate din otel inoxidabil, safir, aur platinat.

a) Aparatul dentar metalic
A fost primul aparat ortodontic inventat, el fiind chiar si la ora actuala o solutie aleasa de cei mai multi pacienti, datorita costului scazut, dar si a avantajelor terapeutice pe care le ofera.

Actiunea aparatului consta in dezvoltarea unor forte asupra dintilor pe o perioada indelungata de timp. Sub presiune, dintii se misca in directia dorita, fapt ce duce la remodelarea spatiului si obtinerea unei pozitionari armonioase a ansamblului dentoalveolar.
In general, dintele se misca cu aproximativ 1 mm pe luna, iar intreg tratamentul ortodontic poate dura intre 6 luni si 2 ani, sau chiar mai mult, in functie de gravitatea problemei.

Avantajele alegerii unui aparat dentar metalic:
• Tratamentul este in general mai scurt;
• Este un aparat puternic, ce rareori cedeaza;
• Contine bracket-uri cu care se lucreaza foarte usor;
• Este recomandat pentru marea majoritate a anomaliilor dentare sau dento-maxilare;
• In conditiile in care, pe parcursul tratamentului, se desprinde accidental un bracket de pe suprafata dintelui, acesta poate fi relipit foarte usor;
• Pretul este mai scazut in raport cu celelalte tipuri de aparate ortodontice;
• Dimensiunile sunt mai reduse decat bracket-ul de ceramica;
• Copiii pot opta pentru bracket-uri metalice colorate si de diferite forme – stelute, flori, inimioare.

Dezavantajele aparatului metalic

Este vizibil şi inestetic

In ciuda faptului că este eficient şi ieftin, aparatul dentar metalic cu ligaturi prezintă numeroase dezavantaje, cel mai important dintre ele fiind de ordin estetic. Nu doar că este metalic şi este usor vizibil, dar ligaturile sunt adesea colorate, ceea ce face aparatul şi mai inestetic.

Aparatul prezintă opţiunea alegerii ligaturilor transparente, însă ortodonţii nu le recomandă, din cauza colorarii lor rapide, în urma consumului de alimente şi băuturi, care creează un efect şi mai inestetic decât “elasticele” colorate.

Necesită mai multe consultaţii sau vizite medicale

Spre deosebire de alte tipuri de aparate ortodontice metalice sau ceramice, cel cu ligaturi te va trimite de mai multe ori la medic, pentru verificări de rutină.Ortodonţii justifică aceste vizite medicale dese pe baza faptului că ligaturile tind să îşi piardă repede din “forţă” şi să slăbească puterea aparatului, putând afecta rezultatele tratamentului.

Necesită o igienă orală mai riguroasă

Brackeţii aparatului dentar metalic cu ligaturi sunt mai voluminoşi decât cei ai altor tipuri de tratamente, ceea ce îngreunează igiena orală corespunzatoare. Va trebui să pierzi mai mult timp pentru curăţarea dinţilor şi să insişti asupra îndepărtării resturilor de mancare, pentru a preveni riscul formării cariilor.

APARAT DENTAR METALIC – STIAI CA?

Pentru a stabiliza dintii in noua lor pozitie, dupa demontarea aparatului dentar, se foloseste obligatoriu un aparat de contentie. La sfarsitul tratamentului ortodontic, dintii sunt pozitionati si aliniati corect pentru o muscatura normala si pentru un zambet estetic. Dar, cu toate astea, acestia au tendinta de a reveni in pozitia initiala daca nu este folosit aparatul de contentie corect si constant.

b) Aparatul dentar ceramic
Acesta reprezinta o solutie estetica in materie de aparate dentare, in cazul lui bracketii sunt realizati din ceramica alba opaca,fiind de asemenea putin vizibil in comparatie cu aparatul ortodontic metalic. Un aparat dentar ceramic este realizat din ceramica policristalina. Bracketii policristalini ai unui acestuia sunt opaci si au o rezistenta mai mica la fractura comparativ cu cei monocristalini din safir dar ei sunt totusi destul de frecvent folositi datorita faptului ca sunt mai usor de produs si au un pret mai mic fata de cei din safir. Aparatul reprezinta o solutie foarte buna de tratament ortodontic si face ca tratamentul sa mearga mai repede decat cu alte tipuri de aparate cum ar fi cele cu seturi de gutiere. Bracketii unui aparat dentar ceramic sunt mult mai rezistenti fata de cei din compozit ce reprezinta una din primele variante descoperite de bracketi estetici.

Avantajele unui aparat dentar ceramic:

Principalul atu al bracketilor ceramici este aspectul lor cosmetic si estetic. Bracketii nu se pateaza dar elasticele ce se pun de jur imprejurul lor pentru a-i conecta cu arcul principal isi modifica culoarea datorita colorantilor din alimente sau bauturi in special daca pacientul este fumator sau consuma foarte multa cafea sau alimente ce contin curry.

Insa aceste elastice se schimba de fiecare data cand se face activarea aparatului in cadrul controlui ce se face de catre medicul ortodont la un interval de 3-4 saptamani.

Eficiența și confortul pe perioada de tratament creste cu optarea pentru un aparat ceramic. Bracketii ceramici sunt confecționați dintr-un material transparent iar asta face ca aparatul să atragă cât mai putin atenția, fiind foarte puțin vizibil.

Dezavantajele unui aparatului dentar ceramic:

Toata lumea stie ca ceramica este folosita in realizarea veselei de masa si seamana cu sticla atat ca si rezistenta cat si ca stralucire.Deci bracketii de ceramica sunt mai putin rezistenti la socuri fata de bracketii de metal,putandu-se fractura sau sparge mai usor.

Din aceasta cauza medicii nu ii folosesc in zona molarilor(masele unde forta masticatorie este cea mai mare.

Costul unui aparat dentar ceramic este mai mare decat al aparatului metalic deoarece acesti bracketi sunt mai scumpi datorita materialului din care sunt realizati dar si datorita faptului ca medicului ortodont ii este mai dificil sa-i pozitioneze si sa lucreze cu ei.

Bracketii acestui aparat dentar ceramic au o frictiune mai crescuta cu arcul principal ce este metalic ceea ce duce la o crestere a timpului de tratament ortodontic.

Bracketii ceramici sunt mai duri decat smaltul de aceea ei pot provoca uneori abraziunea dintilor antagonisti dar ortodontul dumneavoatra va stii ca exista anumite solutii pentru a preveni acest lucru.

c) Aparatul dentar lingual

Spre deosebire de cel metalic, ce este foarte vizibil, cel lingual este foarte greu de detectat. El este prins pe partea linguala ( pe interior) a dintilor si este ideal pentru cei carora le este rusine sa poarte un aparat metalic.

Avantaje:

– estetice: nu va sti nimeni ca sunteti purtatorul unui aparat dentar fix;

Dezavantaje:

– unele persoane acuza la inceput mici dureri si iritatii, mici probleme la vorbire, toate acestea din cauza faptului ca limba se va opri in el;

Aparat dentar invizibil INCOGNITO
Cat de diferit este INCOGNITO fata de aparatele dentare clasice?

De ce ai opta pentru aceasta solutie? Iata 5 avantaje ale aparatului dentar invizibil INCOGNITO.
1. Este invizibil din exterior

Acest aparat este denumit dupa principala sa caracteristica, si anume faptul ca este invizibil. Montat pe fata interioara a danturii, INCOGNITO este imposibil de observat de catre cei din jur. Astfel, nimeni nu va stii secretul zambetului tau impecabil.

2. Este usor de purtat

Un motiv pentru care acest aparat dentar invizibil este atat de solicitat in SUA este faptul ca prezinta un discomfort minim. Datorita structurii sale si a modului in care este montat, acestaAparat dentar invizibil Iasi impiedica aparitia defectelor de vorbire si a senzatiei neplacute provocate de clasicele aparate dentare.

3. Este 100% personalizat

Cu ajutorul tehnologiei moderne, INCOGNITO este personalizat in totalitate. Datorita acestei caracteristici, acesta este mai precis. Astfel, ai siguranta ca vei obtine rezultatul pe care ti-l doresti, indiferent de gravitatea problemei tale.

4. Tratamentul este mai scurt

Un alt avantaj major al aparatului dentar invizibil este faptul ca tratamentul dureaza mult mai putin. Actiunea exacta si materialul din care este realizat duce la obtinerea mai rapida a rezultatului dorit si, implicit, la mai putine vizite in cabinetul stomatologic.

5. Rezultatele sunt imediate

In cazul aparatelor dentare clasice, procesul de indreptare a dintilor este mult mai lent, fapt ce determina aparitia unor rezultate vizibile in primele luni. Cu ajutorul acestui aparat dentar invizibil INCOGNITO, efectele sunt imediate.

Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a purta un aparat dentar invizibil INCOGNITO?

1. Consultaţia-analiză a chipului în general: linia fetei, dantura, zâmbet
2. Prezentare demonstrativa înainte/după tratament
3. Producerea aparatului INCOGNITO în laboratoarele din Germania – durează aproximativ 6 săptămâni
4. Aplicarea aparatului şi monitorizarea evoluţiei tratamentului – controale la 6 săptămâni

Aparat dentar invizibil Orthocaps
Aparatul dentar invizibil Orthocaps este un sistem extrem de eficient de corectie ortodontica, bazat pe inovatia TwinAligner. Sistemul a fost conceput de Dr. Wajeeh Khan, un medic ortodont, pentru a satisface cererea (in special in randul adultilor), pentru accesul la un tratament ortodontic invizibil si nedureros. In principiu, este vorba despre doua alignere transparente ce intra in componenta unui aparat dentar invizibil, asemenea unor gutiere invizibile, (hardCAPS, utilizat in timpul zilei, respectiv softCAPS pentru actiunea corectiva in timpul noptii), care difera atat in ceea ce priveste compozitia, cat si gradul de presiune exercitat asupra dintilor.

Acest sistem de presiuni alternative folosite intr-un aparat dentar invizibil si oferite de TwinAligner, impreuna cu o colaborare stransa intre medicii ortodonti si specialisti orthocaps, a condus la tratament ortodontic de o precizie si eficacitate inegalabila. Acesta actioneaza progresiv in vederea obtinerii unui zambet cat mai frumos.
Pentru a face acest aligner cat mai confortabil cu putinta, sistemul orthocaps combina cea mai recenta tehnologie in materie cu inspiratia oferita de natura. Rezultatul este uimitor: un sistem extrem de eficient, de o calitate excelenta, cu ajutorul unui aligner transparent care asigura corectarea prin exercitarea unei presiuni minime asupra dintilor.

Spre deosebire de aparatele metalice, acest aparat dentar invizibil, poate fi indepartat in orice moment. Aparatul este fabricat din materiale usoare, sintetice, selectate individual pentru fiecare pacient, ceea ce le face foarte confortabile si usor tolerabile de catre oganismul uman. Tehnologia 3-D de ultima generatie orthocaps permite crearea unui model vizual al rezultatului vizat, permitandu-va sa vedeti cum vor arata dintii chiar inainte de inceperea tratamentului.

Cat dureaza tratamentul?
Durata de utilizare a aparatului dentar invizibil Orthocaps depinde, in mare masura, de complexitatea problemei tratate. In general, tratamentul cu orthocaps dureaza intre 6-24 luni. Oricum, veti sti de la inceput cat este nevoie sa uilizati aparatul, intrucat primul lucru pe care medicul dumneavoastra specialist il va face este sa elaboreze un plan de tratament personalizat, cat mai precis.
Avantajele aparatului dentar invizibil Orthocaps
 Un sistem de corectie de inalta performanta.
 Nu exista fire sau alte componente metalice.
 Este realizat din materiale sintetice, tolerate usor de organismul uman si care sunt aproape invizibile.
 Aparatul dentar invizibil este foarte confortabil si nedureros datorita gradului scazut de presiune cu care actioneaza.
 In comparatie cu aparatele dentare fixe, alignerul orthocaps poate fi indepartat in orice moment.
 Este usor de intretinut si de curatat.
 Nu afecteaza discursul.
 Posibilitatea crearii unui model vizual al rezultatului.

Aparat dentar Safir
Aparatul dentar iti asigura un zambet frumos si sanatos, insa faptul ca este vizibil pe parcursul tratamentului te poate determina de multe ori sa amani purtarea lui. Solutia este sa alegi un aparat dentar discret!
Aparatul dentar Safir este fizionomic (discret, care se vede foarte putin) potrivit persoanelor care lucreaza cu publicul sau care doresc sa poarte un aparat preferat de celebritati. Este usor de purtat si nu se coloreaza. In plus, este discret si elegant datorita cristalelor de safir.
Medicul ortodont al clinicii stomatologice pentru copii Teddy Care va ofera in cadrul unei consultatii toate detaliile cu referire la aparatul dentar Safir.

Ce sunt bracket-urile din Safir ?

Bracket-urile sunt mici piese care se lipesc pe dinti si care permit fixarea unor arcuri sau legaturi cu ajutorul carora se indreapta dintii.
Unele dintre cele mai inovatoare si moderne tipuri de bracketuri sunt cele din safir. Bracketurile aparatului dentar din Safir au o culoare asemanatoare dintilor si un efect cameleonic, astfel ca nu se pot distinge de la distanta. Safirul este al doilea mineral ca duritate, dupa diamant, astfel ca este ideal pentru aparatele dentare. Pentru acest aparat dentar, fiecare cristal de safir este prelucrat si slefuit la temperaturi ridicate, pentru a obtine un bracket clar si dur.

Beneficiile purtarii aparatului dentar din Safir

• Aparatul dentar din Safir este solutia ideala pentru corectarea danturii, prin aplicarea de presiune continua asupra dintilor.
• Pe langa indreptarea danturii, aparatul dentar previne caderea dintilor strambi care nu au loc pe arcada, slabirea maxilarului, cariile sau boala paradontala.
• Datorita alinierii dintilor si inchiderea perfecta a maxilarului durerile de dinti in timpul meselor vor disparea complet.
• Aparatul dentar imbunatateste fizionomia fetei si reda increderea in sine.
• Repozitionarea corecta a dintilor pe arcada ajuta la realizarea unei igiene corespunzatoare si automat la prevenirea cariilor. In acest sens, dintii vor fi mai sanatosi, mai rezistenti si mai usor de ingrijit.

Sfaturi și Sfaturi privind aparate denare
Sfaturi și recomandări privind igiena orală în timpul tratamentelor ortodontice cu aparate denare.

Aparat dentar ceramic

Tocmai datorită faptului că aparatul dentar este expus foarte ușor bacteriilor care vin din resturile alimentare, ori diferitele probleme ale gingiilor, face ca grija pentru igiena orală să primeze în topul preocupărilor zilnice ale pacienților. În cazul nerespectării igienei orale obligatorii, aparatul dentar poate să cauzeze sănătății orale prin acumularea de bacterii nocive.

Pe lângă faptul că legătura cu medicul ortodont trebuie să se păstreze foarte strâns pe perioada de tratament pentru efectuarea operațiunilor de reajustare a unui aparat dentar ceramic, trebuie să urmați sfaturile acestuia cu strictețe pentru a crește eficiența tratamentului în timpul previzionat.

Printre cele mai importante obiceiuri care trebuie evitate în timpul acestui tip de tratament ortodontic, cu aparat dentar ceramic:

– Evitarea pe cât posibil a alimentelor dulci și lipicioase, cum de altfel guma de mestecat este un exemplu la obiect.

– Pe cât posibil evitarea băuturilor carbogazoase și foarte dulci.

– A nu se face excese prea mari în ceea ce privește sucurile de fructe care poat deteriora dintii.

– Evitarea alimtelor foarte dure / tari care pot afecta aparatul dentar. De preferat ar fi ca acestea să se consume rase sau măcinate.

Principalele obligații care le revin pacienților ce detin aparat dentar ceramic:

– păstrarea unei legături foarte strânse cu medicul ortodont pentru adresarea cât mai multor întrebări, după caz și neclarități cu privire la modul de îngrijire a aparatului dentar.

– Respectarea sănătății orale printr-un periaj corect ce cel puțin patru ori într-o zi, după mesele principale sau gustări, cu acceptul pus pe intervalele dintre bracketi și gingii.

– A nu se folosi periuțe de dinți cu peri duri și se poate opta pentru periuțele de dinți electrice.

– Nu trebuie să lipsească ața dentară iar folosirea ei cu strictețe vă pot aduce multe beneficii pentru sănătate în strânsă legătură cu folosirea apei de gură care previne apariția cariilor.

Doctorul este singura persoana in masura sa va prescrie ca tratament ortodontic – un aparat dentar ceramic. Mergeti la o vizita medicala la clinica noastra, competand formularul alaturat.

Sarcina cu aparat dentar
1) Faci carii în sarcină dacă ai aparat dentar

Ăsta e un mit pe jumătate adevărat. Dar doar pe jumătate. În sarcină resursele, printre care și calciul, îți sunt “mâncate de bebe” și de aceea ești mai predispusă la a avea probleme dentare, cu sau fără aparat dentar. Dar lucrul ăsta poate fi prevenit.

E foarte importantă folosirea aței dentare pentru că majoritatea cariilor se ascund între dinți, nu se văd la prima vedere și mai târziu pot să cauzeze probleme. Ajută dacă folosiți o pastă de dinți cu supliment de fluor pentru că scade probabilitatea formării cariilor.

De asemenea, periajul în timpul tratamentului ortodontic trebuie să fie absolut obligatoriu, indiferent de cât de greață, somn, lene etc îți este. Și trebuie să fie executat ca la carte, să dureze cel puțin 10 minute (măcar seara), să se verifice cu atenție dacă au mai rămas porțiuni insuficient curățate. Eu am achiziționat la începutul tratamentului un duș bucal care este un dispozitiv cu un jet de apă puternic pe care îl folosesc suplimentar după periajul dinților. Ideal ar fi să îl folosesc zilnic, eu mai ratez câte o zi (apropo de somn și lene despre care vorbeam mai devreme) dar face toți banii (care bani depind de tipul aparatului, producător etc.) pentru că ajută la curățarea porțiunilor unde periuța ajunge foarte greu sau chiar deloc. E un efort în plus dar odată ce te obișnuiești cu ritualul zilnic, nu mai este ceva ieșit din comun. Și senzația pe care o ai când îți spune medicul că nu ai nicio problemă după 8 luni de aparat dentar și 5 luni de sarcină… priceless!

2) Nu poți trata o problemă dentară în sarcină

Asta nu are legătură neapărat cu aparatul dentar dar am zis că e important să precizez că mitul este busted pentru că, nu-i asa?, dacă ar fi adevărat, ar fi cam nasol 🙂 Ok, am stabilit că poți preveni formarea cariilor dentare în sarcină, dar ce se întâmplă dacă totuși ele apar? În primele luni, mai ales în primul semestru (când toate riscurile sunt mai mari din mai multe puncte de vedere), nu se recomandă anestezic și deci, nu se recomandă tratarea cariilor sau alte intervenții care să necesite anestezie. Din semestrul al doilea se poate interveni întrucât riscurile au scăzut și se poate lucra cu un anestezic mai potrivit femeilor gravide. Deci nu disperați, există, din fericire, soluții.

Ca să fac totuși legătura cu tratamentul ortodontic, probabilitatea de a avea nevoie de tratament stomatologic pe perioada sarcinii când porți aparat dentar e destul de mică și asta pentru că, înainte de a începe tratamentul ortodontic, sunt tratate toate cariile de către medicul dentist la recomandarea ortodontului care insistă mult pe acest aspect. Lucrul ăsta se întâmplă întocmai pentru că montarea aparatului dentar, indiferent de tipul acestuia, nu permite intervenții de genul plombării dinților fără să existe riscul dezlipirii bracket-ilor și atunci, e cam obligatoriu să se “repare” toate căriuțele identificate. Firește că asta e recomandarea și pentru femeile care planifică o sarcină, diferența este că de multe ori, lăsând acest lucru la latitudinea pacientei, viitoarea mămică ar putea să amâne momentul (că doar ne e tare drag să mergem la dentist!) și să se trezească într-o zi cu două liniuțe pe bățu’ magic, moment în care deja e târziu pentru tratament stomatologic. În plus, odată ce începe tratamentul ortodontic, vizitele pentru activările aparatului sunt lunare, ortodontul poate vedea din timp dacă se formează carii astfel încât să nu se ajungă la durere, iar la dentist e recomandabil să mergi o dată la 3 luni, cel târziu la 6, pentru detartraj, periaj și air flow, ceea ce din nou, scade cu mult posibilitatea ca acest lucru să se întâmple.

3) Nu mai e eficient tratamentul ortodontic pe perioada sarcinii

Asta nu mai știu unde am auzit-o dar nu, nu este adevărat. Dimpotrivă, datorită modificărilor de tot felul din organism, dinții se vor mișca mai repede în sarcină decât în afara ei ceea ce nu poate fi decât o veste bună. Eu am mai observat și că durerile după activare nu mai sunt la fel de mari în sarcină dar nu știu dacă asta ține de felul în care reacționează organismul meu în perioada asta sau dacă are mai degrabă legătură cu activările în sine, unele mai suportabile, unele mai puțin 🙂 Singura problemă la care mă gândesc acum, referitor la vizitele viitoare la ortodont, ar fi poziția în care stai pe durata activării (aproximativ 30 minute) atunci când burtica a crescut destul de mult și poate să fie destul de incomod. Momentan, la cele 5 luni ale mele, nu este nici o problemă, dar pe viitor sunt convinsă că o să fie nevoie să facem mai multe pauze și că o să fie mai bine.

4) Nu poți lua analgezice în sarcină

Eu din fericire nu am avut nevoie, spuneam mai devreme că am suportat cu brio durerile după activări pentru că au fost lejere, dar dacă aș fi avut nevoie, am întrebat medicul și puteam lua din semestrul doi analgezice deci nu trebuia să mă tăvălesc pe jos de durere. Dar fiindcă n-am ajuns acolo, nu știu exact ce și cum puteam să iau. Oricum, e regulă de aur să nu iei în timpul sarcinii nici un medicament de nici un fel fără acordul medicului.

5) Nu te poți hrăni sănătos în timpul sarcinii din cauza aparatului dentar

Lucrul ăsta se spune pentru că în sarcină e recomandat să consumi cât mai multe fructe și legume care sunt adesea greu de mestecat din cauza aparatului. Ei bine, bebe chiar are nevoie de fructele și legumele alea, așa că, în realitate, nu e așa de complicat. Acestea trebuie doar să fie tăiate în așa fel încât să poată fi mestecate mai ușor. De exemplu, cât porți aparat dentar nu vei mai putea să muști dintr-un măr ca-n reclama la Corega (și fie vorba între noi, nici cu Corega nu poți să faci asta 🙂 ), dar poți tăia mărul felii și le poți mânca fără nici o problemă una câte una. Sau dacă vrei să mănânci morcovi cruzi, nimic mai simplu, îi tai cum iți e mai ușor, mie îmi place să îi tai pe lungime, și la fel, poți mâncă și două kilograme de morcovi la o masă dacă vrei. Eu sunt mare fană salate, atât de fructe cât și de legume, și singura diferență pe care o sesizez de când port aparat dentar e că tai bucățile mai mici pentru a le putea mesteca din prima. Chiar nu e complicat.

6) Efectele tratamentului se vor aplica și copilului, atunci când îi vor crește dinții

Da, și pe asta am citit-o pe undeva și, din păcate, nici asta nu e adevărată. Efectele tratamentului sunt de ordin fizic, practic se trage de dinți astfel încât ei să ajungă la poziția dorită, deși ei sunt “programați” din punct de vedere genetic să ocupe altă poziție. Tocmai de aceea e important ca după tratamentul ortodontic să se poarte așa numita “contenție” care reprezintă o sârmuliță lipită pe spatele dinților din față și care rămâne acolo forever cu scopul de a împiedica mișcarea dinților în viitor.

Dinții lui bebe or să se așeze în funcție de bagajul genetic pe care îl primește de la părinți și deci, e foarte posibil să o moștenească pe mamă și să necesite și el aparat dentar. Evoluția dentară a piticului e foarte importantă și trebuie monitorizată cu atenție, spun specialiștii, de la apariția dinților de lapte. Cu siguranță că o mamă care a purtat aparat dentar o să înțeleagă și mai bine necesitatea începerii tratamentului pentru junior cât mai repede pentru că, pe măsură ce acesta înaintează în vârstă, durata tratamentului se poate prelungi și pot să intervină tot felul de alți factori care nu sunt întotdeauna ușor de gestionat la pacienți copii.

Acestea fiind spuse, sarcina trebuie trăită ca o experiență frumoasă de care să te bucuri, dar trebuie să fii cât se poate de responsabilă în ceea ce privește igiena dentară, mai ales dacă porți aparat dentar, chiar dacă sarcina presupune multe schimbări ale organismului la care te adaptezi încet-încet, chiar dacă, după cum spuneam mai sus, îți e somn, te doare spatele, te dor picioarele și altele. Ca să ne jucăm un pic, cred că e un bun exercițiu de responsabilitate pentru etapa frumoasă de parenting care urmează. Așadar, cu puțină documentare observăm că ne putem trata și de altele pe perioada în care fabricăm un omuleț 🙂

periaj_aparat_ortodeic

Vrei ofertă personalizată?

Vreau oferta personalizată